Gitaarlessen van Frits

Het eerste lustrum als ZZP-’er voorbij

Begin 2016 was het al weer 5 jaar dat ik als kleine zelfstandige aan de slag ging. De basis was wel een langdurige ervaring in het lesgeven, maar ook de ervaring als uitvoerend muzikant spelend in bands, solo, duo en trio.

Kijkend naar de inhoud van de teksten op deze website wil ik enkele kopjes doorlopen:

Welkom en actueel

Onder het sub-kopje actueel is te lezen over aanmelden en of er al dan niet een wachtlijst is.

Gemiddeld genomen zit het vrijwel altijd vol. Na verloop van tijd stoppen leerlingen met de lessen en kunnen er weer nieuwe leerlingen bij. Hierbij probeer ik ruimte te maken om jonge kinderen in beginnersgroepjes te plaatsen. Door de goede ervaringen van leerlingen en ouders hoef ik nauwelijks reclame te maken. Ik hanteer niet een vastomlijnde methode, maar ga vooral uit van de mogelijkheden van de leerling en gebruik hierbij mijn jarenlange ervaring. Iemand in dienst nemen is niet aan de orde vanwege mijn eigen stijl van lesgeven. Wel zoek ik samenwerking en deel ik ervaringen met collega’s. Zodoende kan ik eventueel doorverwijzen, of verwelkom ik leerlingen die eerder elders les kregen.

Over mijzelf

Hierin is te lezen dat ik geen vakleerkracht ben. Dat wil zeggen dat ik geen opleiding heb gevolgd als muziekdocent. De kwaliteit van mijn lessen is ontstaan vanuit mijn eigen ontwikkeling en ervaring. Opleidingen spelen daarin wel een rol, waardoor ik mede de nodige didactische kwaliteiten heb kunnen ontwikkelen.

Locaties

Begonnen op 2 locaties, groeide dit uit naar 3 locaties, doordat ik enkele jaren ook in Slagharen les gaf en een korte tijd in Lutten. Nu dus weer 2 locaties, waarvan 1 thuis en de ander in Dedemsvaart in de Regenboog school.

Werkwijze tarieven

De werkwijze is gericht op een snel resultaat, waardoor de lessen als leuk en prettig worden ervaren. Het oefenen thuis kan vooral in het begin problemen opleveren. Wat hier wordt opgebouwd is een combinatie van de techniek en het plezier in het spelen. Door samen te spelen wordt ook geleerd te luisteren naar de andere deelnemers in het groepje en wordt er afgestemd op elkaar. Kinderen die al wat langer op les zitten worden gestimuleerd om creatief te zijn en zelf iets te bedenken. T.o.v. privé lessen heeft dit samenspelen voordelen, omdat het gevoel voor timing sterk wordt gestimuleerd. Het notenschrift wordt bij mij niet geleerd.

Na een vrijblijvende gratis kennismaking les wordt voorgesteld te starten met 6 proeflessen. In deze periode wordt ook ervaren dat er moet worden geoefend en ondervindt de leerling dat er sprake moet zijn van een serieuze inzet. De tarieven zijn relatief laag. Dit komt door de lage kosten die ik maak, door thuis les te geven en op een school tegen gunstige voorwaarden.

Het leren van notenschrift is de meest lastige manier, maar wel een goede manier. Dit geld voor degene die later als muzikant moet kunnen samenwerken met andere muzikanten. Of deze manier van leren past is per leerling verschillend. Als beginnende jonge leerling is het goed om eerst te ontdekken of er talent is, of dat het spelen voor je plezier goed genoeg is. Het thuis oefenen is iets wat voor een belangrijk deel vanuit discipline en stimulans ontstaat. Tevens gaat er ook veel tijd in zitten. Denk hier aan het aantal keren oefenen per week en de periode in aantal jaren, waarin de vaardigheden worden opgebouwd. De talenten kunnen zich al snel zelf redden, maar zullen de structuur en regelmaat van de lessen missen na het stoppen.

Aanschaf gitaar (onder subkopje)

(Gebruikte gitaren van goede kwaliteit koop je soms voor de prijs van een nieuwe van mindere kwaliteit)

Beginnende leerlingen mogen enige tijd gratis een gitaar lenen. Wanneer blijkt dat het gitaarspelen voor de leerling toch niet zijn of haar “ding” is, zijn er niet onnodig veel kosten gemaakt. Blijft de leerling enthousiast, dan past een eigen gitaar daar goed bij. Vanaf een jaar of 11 á 12 kiest men vaak voor een gitaar met stalen snaren (Western) i.p.v. de klassieke gitaar met nylon snaren.

Vooral kleinere gitaren komen na verloop van tijd beschikbaar. Hierdoor is de aanschafprijs lager dan wanneer er voor nieuw wordt gekozen. Een kwaliteitsgitaar verdient de voorkeur, maar dat geldt vooral voor gitaristen die al een bepaald niveau hebben bereikt. Als het geluid en de bespeelbaarheid van een gitaar goed is, verhoogd dit het speelplezier aanzienlijk. Het is dan ook aan te bevelen om advies te vragen bij een muziekwinkel en enkele gitaren zelf uit te proberen.